onsdag 30 april 2014

Vi besöker stora köket på förskolan

För att skapa de bästa förutsättningarna för era barn och deras lärande/ upptäckarlust samt nyfikenhet arbetar vi just nu med att barnen ska få ha eget inflytande över sin vardag på förskolan. Att utgå från barnens egna intressen är också något som står i läroplanen. På tisdagar och onsdagar får barnen själva välja på tre olika alternativ att göra under förmiddagen. Alternativen de får välja mellan är då Innelek, Utelek eller Tama vatten. Detta är ett nytt och spännande arbetssätt för både barnen och oss pedagoger. Förra fredagen fick de barn som valde att vara i vattentemagruppen, göra ett besök hos Frida i förskolans stora kök. Barnen hade tidigare i veckan haft som önskemål att få gå runt på förskolan och leta upp vart det finns vatten. När vi hade upptäckt att det fanns vatten i både köket år Alfa och Gamma ville barnen besöka det stora köket på förskolan. Med stor nyfikenhet och mycket spänning var det nu dags för det efterlängtade besöket. 


Frida började med att visa hur det går till när man diskar. Hon berättade att man behövde varmt vatten för att disken skulle bli ren och Signe fick sträcka på startknappen. 
Frida visade även fisken som hon skulle tillaga till lunchoch berättade att den var fryst. Barnen tyckte att det var kallt att känna på den frusna fisken. 
I denna stora maskinen vispar man bland annat grädde eller gör potatismos. Tyra fick pro à att starta maskinen. Barnen tyckte att det lät högt och tyckte att det var roligt när Frida visade att den gick att köra olika snabbt. 
Detsamma barnen tyckte var mest spännande var när Frids visade hur hon gör när hon skurar golvet och bara tar skrapan för att sopa Undan vattnet ner i golvbrunnarna. Någon av barnen utbrast då att " en sådan brunn har vi inte hemma"! 
Barnen fick också se hur det bildas vattenånga i ugnen som rinner ner för ugnsluckan. Frida berättade också för barnen att hon kunde koks potatis i sin ugn. 

Detta besöket var mycket uppskattat av barben och de ska få berätta för den övriga barngruppen med hjälp av bilder vad de har varit med om under besöket. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar