onsdag 30 april 2014

Vattenånga och vattnets kretslopp



Idag har de barn som valde vattentemagruppen tagit reda på hur vattenånga bildas. Signe fick hjälpa till att hälla upp en del vatten som vi kokade på spisen. Några barn i taget fick stå med vid spisen och titta när det började bubbla i vattnet och till slut kunde man se vattenånga som steg uppåt. Något utan barnen utbrast "det ser ut som dimma". Barnen fick även känna med handen en bit ovanför ångan och de kunde då känna att de blev blöta i handflatan. 

 När alla barn hade fått se och känna på vattenångan tog vi fram vår lilla modell som ska illustrera hur vattnets kretslopp fungerar. Vi pratade om vad som skulle hända med vattnet och barnen var duktiga och kom ihåg vad vi hade pratat om sist när vi gick igenom vattnets kretslopp. 
Tillsammans fyllde vi på med en halv liter saltvatten i sjön och därefter lade vi isbitar i gropen under där molnet ska sitta. Efter det placerade vi vårt kretslopp på ett bord i ateljén och tände sedan en lampa över som skulle symbolisera solen. Nu väntar vi med spänning på vad som kommer att ske med vårt kretslopp till nästa gång vi tittar på det. 

Välkomna in i vår ateljé  så berättar barnen gärna och visar för er vad de har varit med om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar